Tips Penjaan Ujang

Friday, February 25, 2011


hello kawan2 tips ni saye dapat dari blog tah sape2. pinjam je pon. saje nk share tips penjagaan kucing ngan kawan2 =)).berikut ialah tips2 penjagaan kucing yang perlu diikut =))


1. Pastikan meow anda dihantar ke veterinar setiap bulan dan diberi suntikan bagi mengelakkan penyakit seperti leukimia,batu karang dan sebagainya.(ouh mwoe pon leh kene leukimia.baru tau huhu ujang pegi vaterina bile betol2 sakit je =(( ..)

2. Kucing juga perlu dimanja,hantarkan ke SPA untuk dibersihkan dari bulu,telinga,ekor dan sebagainya.(ujang spa kat rumah je. die ade syasya untuk buat sume tu hehe )

3. Beri ruang kepada kucing anda,jangan malas untuk melatihnya agar biasa tidur dikandang kucing.(huhu ujang x suke dok lam sangkar.nnt die gile)

4. Pastikan anda memilih diet yang sesuai unutk peringkat umur kucing.Pemakanan kucing akan mempengaruhi karater najisnya.(ouh2 skang ujang suke makan ikan rebus je. x suke dh makan whiskas yg cair tu huhu)

5. Jangan berkira untuk membeli pasir khas agar bau najis kucing tidak tersebar di serata kawasan apartment anada.(har..dengar tu.tu kire jamban kucing)

6. Kucing perlu dikasi agar tidak mengawan dan membuat bising semasa mahu mengawan.( see see..lg satu supaye yg jantan tu x kencing merata )

7. Pastikan anda menyedut segala balu dan habuk lebih kerap jika mempunyai kucing demi kualiti kesihatan anak-anak.(hehe bulu ujang x banyak gugur lg. alhamdulillah)

8. Gunakan cecair pembersih anti bakteria dan pengudaraan juga perlu baik agar mengelakkan kuman dan penyakit.(no komen =)

9. Latih kucing anda agar betah untuk ke satu ruang saja dan tutup pintu gelongsor apabila melepaskan ia di ruang kediaman.( ape itu pintu gelongsor??)

10. Buat jadual pemakanan kerana kucing juga adakala jelak apabila dihidangkan makanan yang sama .Anda juga boleh merangka jadual khas unutk dilepaskan agar mudah anda membersihkan ruang kembali selepas itu.(yup2.ujang cepat bosan =)

selesai sudah.selamat membace! sayangilah meow kite =))

5 comments:

waalllaa! said...

syasya..jgn bagi kucing makan benda berminyak..ikan goreng ke..ayam goreng ke..nnt bulu dia gugur.. ok la tu makan ikan rebus..dulu akak selalu hancur kan ikan rebus tu..pastu gaul ngan nasi n letak garam sikit..pastu bagi kucing makan..saje bg dia makan nasi biar kenyang sikit..ni ayah akak yg ajar..hehe..letak garam sbb nk bagi ada rasa sikit.

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

syasya said...

kak nani: akak! har.. sya bg mkn cm tu la.. tp sya x suke rebus ikan letak garam hehe tp kalo ummy atau syahid yg rebus dorg akan letak garam..tp kan kalau bg mkn ikan rebus je die x bosan ke? sbb kadang2 kan ujang cm nk makan lain huhu
blade:okeh2 no problem. thanks for viewed my ugly page =))

waalllaa! said...

syasya..ikan tu makanan ruji dia sya..xdenyer dia nak bosan..kucing umah nenek akak dulu macam2 dia makan..jajan, durian, sume bende dia makan..tapi kucing tu dh arwah dah..huhuhu

syasya said...

huhuhu ye ke..innalillah...sampi durian pon die suke!akak xde kucing?? kat serumpun cm senang je nk bele kucing!!