Wednesday, August 24, 2011

Matematik vs. Logik


Ada dua orang gadis yang cantik. Salah satu dari mereka cara berfikirnya Matematik (M) dan yang satu lagi cara berfikirnya menggunakan Logik(L).Mereka berdua berjalan pulang melalui jalan yang gelap, dan jarak rumah mereka masih agak jauh. Setelah beberapa lama mereka berjalan, tiba-tiba mereka perasan ada seseorang sedang mengekori mereka...

M : Awak perasan tak ada seorang lelaki yang sedang berjalan mengikuti kita kira-kira sejak tiga puluh lapan minit yang lalu? Aku kuatir dia bermaksud jahat.

L : Itu hal yang Logik. Aku rasa dia nak merogol kita la.

M : Alamak, dengan kecepatan berjalan kita seperti ini, dalam waktu 15 minit dia akan berjaya tangkap kita. Adoh hai, apa yang harus kita buat?.

L : Hanya ada 1 cara logik yg harus kita lakukan, iaitu berjalan lebih cepat.

M : Itu tidak banyak membantu laa, macammana ni.

L : Tentulah tidak membantu, Logiknya kalau kita berjalan lebih cepat dia juga akan berjalan lebih cepat.

M : Jadi, apa yang harus kita lakukan? Dengan kecepatan kita seperti ini dia akan berhasil menangkap kita dalam waktu dua minit setengah je lagi...

L : Hanya ada satu langkah Logik yang harus kita lakukan.. Engkau ikut jalan kiri dan aku ikut jalan kanan.

Setelah kedua gadis itu berpisah.. Ternyata lelaki tadi mengikut langkah si gadis yang menggunakan logikal (L). Gadis matematik (M) tiba dirumah lebih dulu dan dia kuatir akan keselamatan kawannya.Tidak berapa lama Gadis Logik (L) datang.

M : Oh Syukur ya Allaaaaah.. Kawan aku tiba dengan selamat, Eh macamana cerita engkau kena ikut oleh lelaki tadi?

L : Yelah, Setelah kita berpisah dia terus mengikuti aku.

M : Ya.. ya.. Tetapi apa yang terjadi kemudian dengan engkau?

L : Sesuai dengan logik aku, teruslah aku lari sekuat hati dan lelaki itupun lari sekuat tenaga jugak.

M : Dan... dan..

L : Sesuai dengan logik, dia berjaya mendekati aku ditempat yang gelap...

M : Jadik.. Apa yang engkau lakukan?

L : Hanya ada satu logik yang dapat aku lakukan, iaitu mengangkat kain aku tinggi-tinggi sampai nampak seluar dalam.

M : Alamak... jadik apa yang dilakukan lelaki tadi?

L : Sesuai dengan logik... Dia bukak tali pinggang, bukak zip dan londehkan seluarnya...

M : Alamak... jadi apa yang berlaku?

L : Logik bukan, kalau gadis yang mengangkat kainnya larinya lebih cepat dari pada lelaki yang berlari sambil seluarnya terlondeh, langkah aku besar,tapi dia macam orang yang masuk pertandingan lari dalam guni... So akhirnya aku terlepas dari lelaki itu.

M: Ha ha ha ha Memang logik.


hahahha gelak guling2 bace cte ni!.baru je recieve email.ade seorang teman post site ni kat kisah lawak di fb.kih kih mungkin ade yang pernah bace cerita ni. hehe selamat berpuasa kawan!

20 comments:

nub said...

cemgem. harhar

waalllaa! said...

ahahahaha..kelakar2 logik jugak tuh!

mizzkechique said...

haha..logik..logik..

jaya jr said...

haha..mane mungkin tak logik cerite ni..logik kot..hik3

aiEz said...

okeh ini senggama minda,haha..ikut logik,agak bdoh jugak lelaki tu,heh...

AwieKashi said...

syasya...!
penah dgr la cte nie..tapi ingt2 lupa..
so,bila syasya post ter0s ingat...huhu

Fadzli Amir said...

Hahahha...ketawa sampai menangis2...hahahaha...logik, memang logik habis...

Ayeem Jemain said...

hahahaha mmg logik.

Run Away♥ said...

memang logik dear...;d

Sarkasiz said...

cerita rakyat yang sangat bijak.
kpd gurls,boleh applied ni.

tapi knp laki tu follow L jer?
lawa ke L?

Sang Harima said...

Ooo.. Patutla blog ni ada warning dari Blogger kata yang blog ni ada adult content.

syasya said...

nob: ape tu!
kak nani n sis MK:hehe kan kan
JR:sgt logik kot hahah
aiez:gadis L tu bijak haha
awie: ehhe kan..kite pon cm penah bace dulu..ni jmpe lg..ttu nk share
fadzli n ayem:hehehe kan sakit perot gelak dh
run away:hehe
sarkasiz:hahha sbb L pakai kain kot??
sang harimau:hahaha budak sekolah x leh view kot blog ni huhuhu cm ne tah nk tkar settig

Sarah Mohd Saleh said...

harhar..mmg logik sungguh ape yg die wat tuh..sengal.

Saiazuan said...

haha trbaik!!!! wah shasha dah rajin update blog skrng.. :)

Schafiq Hasyriq said...

bleh plak dak math tu bajet timing...haha

syasya said...

sarah:heheh logic kan!

wan:hehehe sbb dh rase keseronokan blogging heheh

schafiQ:hahahhaha kan..sbb die pk ikot math! kih

meaw said...

dasar logik sungguh! syok gak cite ni,hehehhe :D

asamasin said...

hahaha

syasya said...

meow: logik! heeh
asam: kih~

Dhiya Fariza said...

Hahahaha u, this is so funny! Omg!ingat dia dah nk kena rape dah!