Sunday, August 7, 2011

mata ouh mata

Salam kawan2..huhu mateku sakit lagi...adekah sebab ketumbit mau datang lagi??? Ya Allah minta dijauhkan. Last june kan kite baru kene ketumbit kat mata kiri tau. besar sgt dan sgt sakit huhu skang mateku rase sakit lagi..x nk la kene ketumbit lagi...ouh iya okeh..mase kene ketumbit tu sakit die susah nk cakap huhu smpi x tahan pergi spital putrajaya.terus kat emergency kih kih gedik x gedik diriku ini.Last2 doc ckp ni dh boleh pecahkan. Pastu doc bg ubat tahan sakit,ubat tok kecikkan ketumbit ngan antibiotik..lps tu terus baik dh mate kite  =)).Takot kene lagi kan..smgat diri ku tnye pakcik google petua hilangkan ketumbit dimata. Mane la tau kan kot kot mmg nk kene ketumbit lagi ni...so x ya g spital lagi. guna cara tradisional saje..
okeh antare petua yang kite dapat ialah :-


Petua 1: Nie petua paling jimat orang kate..Geselkan 2 batang sudu. Sapukan bahagian yg digesel di tempat ditumbuhi ketumbit lakukan sekali sehari sehingga ketumbit hilang.

Petua 2: Ambil bawang putih, goreskan pada kuku sehingga airnya keluar.Kemudian, sapukan di tempat yg ditumbuhi ketumbit. Lakukan 3 kali sehari. InsyaAllah tak sampai seminggu ketumbit hilang

Petua 3: Selawat sambil pegang ketumbit lepastu buat2 macam buang ketumbit tu dari mata.Yang ni petua orang dulu2.hehe

Okeh sape2 yg nk ketumbit tu boleh amalkan petua ni ok kalau malas g jmpe doc. Selamat mencuba =))
p/s:Alhamdulillah telah masuk hari ke lapan ramadhan. =) selamat berpuasa kawan2.

27 comments:

waalllaa! said...

laaa..ketumbit plak ke..siannye..

syasya said...

hehe ketumbit pulak akak hahaha

amy syahirah said...

hehe . ksian sis . ape2 pon , trima ksih utk petua k .

Catatan Hidup Mohd Azwan Othman said...

ptua lain plak gerakkan anak mata ke tempat yg ditumbuhi ketumbit secara kerap,, supaya ketumbit tu xleh nak tumbuh...

pernah try.. jadiii.. =)))))

syasya said...

amy:same2 comel =)
azwan:heee terima kasih azwan!

Shahrul Tanaka Safeai said...

ketumbit? tu la mengintai orang lelaki time mandi lagi. Astaga

syasya said...

oi mane ade mengintai!

Saiazuan said...

btl ke ni? heheeeee (",)

aiEz said...

err,xpernah kena lg..xtwu cmne rasa,hrp jgn kena..hehe..

syasya said...

wan:haha betolla!
aiez:hehe arap x kene la...ketumbit kite dh nk besa ni =(

aiEz said...

err,xmo kena sbb keje kne jmpa org hari2,hee..err,klu dah besar ikut mcm ptua yg awk bg tu..moga xtruk sgt awk..

syasya said...

kite gune petua num 3 je hehe nnt malam pergi klinik kot.insyaAllah =) doa kamu x kan kene okeh .Amin hehe

asamasin said...

eh..tp i ade petua len..huhu..my paren always said bgun je pg..jgn kumur dlu..pastuh suntuh lelangit ngn ibu jari,pastuh selwat then sapu kat mata..ia berkesan 4 me.. :D

aiEz said...

berselawat smbil buat,moga smbuh cepat...kot meh?..err,Aminn..;)

syasya said...

asam:waa...ok2 nnt i cube..terima kasih =)
aiez:insyaallah hehe Amin

Hany Anny said...

alala..shian sya. da ok x ketumbit tu? haa..petua no 3 sya paling best! sbb hani pon amalkan mase senggugut.rase lega sket nnti...hehe.

syasya said...

hehe x ok lg hany.ingat esok nk g klinik kalo makin bengkak..hee kan kan selawat tu ubat terbaik =))

Hany Anny said...

x elok lg ekk..hope cpt elok taww. :)) yup2,selawat sgt mujarab!!huhu.

syasya said...

hehe dh nk elok! alhamdulillah =) terima kasih hany

aiEz said...

yay!elok sudah,hee..epy tu cik sya..;)

syasya said...

happy la! hehe ey sedih x leh post pape ri ni. x boleh..x tau nape. =(

aiEz said...

Sy pn tmpang epy gk..err,xmo sdeyh2..2 3 hari ni google nk upgrade blogspot ni..mmg stgh blog smlm n hri ni ada mslh kejap..err,ats dah post..yay lg,hee..;)

Faleeq Harees said...

so name mende ni ketumbit. nw baru tahu =.= kat srwk org panggil "pitan" mata. penah gak kene mende ni few times T-T. Perasaan lau kene mende ni memang x best. lebey2 lagi lau everytime nk pi kelas study 2, comfirm ada mata2 lain yg melihat gan cara pelik and dalam hati diorg mesti ada ckp mcm ni : "confirm budak ni intai pompuan mandi" (ayat sample la<--heh2)walhal suma itu tidak benar T-T

syasya said...

huhu kan...mende ni sebenarnye kuman je..tgn kite x bersih then pergi gosok mate..memeg kene la ketumbit kalo kulit tu jenis sensitif hhuhu

Sarah Mohd Saleh said...

wahh its a gud petua...dlu penah kene trs jumpe dok sbb salu sgt nagesh xtentu hala

syasya said...

hehe u pon penah kene eh dear! mmg sakit sgt kan.huuhu tp sib baik yg kali ni kene x sakit mcm last two month huhu syukur

armouris said...

lagi info tentang ketumbit di SIHAT SELALU - Radang Punca Ketumbit