Wednesday, August 17, 2011

Cadangan untuk banteras kes kecurian =))

Salam kawan2. selamat pagi kepada yang non muslim. okeh berbalik kepada tajuk kite pada hari ini. ni har nk cerita...Semakin teruk la saye rase kes kecurian di bangi ni...bulan lepas kan teksi ayah saya kena pecah tau..x tau la kenape teksi yang xde pape tu yg dorg pecahkan..tgok2 xde pape pon hilang..ye la. ape yang ade dalam teksi tu kan.. duit syiling lima puluh sen je banyak. Tp bila dah cerite kat jiran2..rupenye malam tu ade juge kereta lain kena pecah huhuhu adoi la...



Semalam pulak dekat kawasan rumah saye ni ade 3 rumah kene rompak? jap jap rompak tu mcm keluarkan senjate kan?? cube tgok definisi ni:-

Definisi mencuri ialah mengambil milik orang lain tanpa izin atau dengan tidak sah, biasanya dengan sembunyi-sembunyi.

Defini merompak pula..merobohkan atau merosakkan.


Jadi ini adalah kes kecurian kerana mereka memasuki rumah mangsa tanpa pengetahuan mangsa. Kecoh tau semalam ade tiga buah rumah dimasuki pencuri dalam satu mase..saye rase mereke ni satu kumpulan..pastu dorg bahagi2 tugas..cm 3 org masuk rumah kat sini 3 lagi kat sini..huhu Mungkin mereke dh pantau lame kot kan rumah- rumah ni..saye pelik xda orang ke rumah tu..kate ayah saye..kebanyakkan rumah yang mereka masuk tiada penghuni..mayb jenis orang yang selalu outstation tu..x pon yang kerja malam2. balik rumah siang sume dh hilang kan. hurm kesian...

So untuk membenteras kes ini saye cadangkan kat kawasan rumah saye tu :-

> Satu..adakan rukun tetangga..rukun tetangga ni yang berjaga malam jalan2 kawansan perumahan..tp takot cadangan ini mengganggu waktu tidur orang yang bertugas kan

>Kedua..same2 kumpol duit.pakat2 la satu kampung..upah pak guard jage kawasan perumahan kite tu...tp takot pak guard ni makn gaji bute kan. x pon die berkerja punye la tekun tp ade juga rumah kene curik..nnt die saje yang dipersalahkan..berat tu tanggungjawab die nnt..kesian..


> Ketiga..saye cadangkan buat pagar kat belakang rumah kite tu kan ade lorong kan...buat pagar  yang tajam2 tu..kat setiap hujung lorong..nice x?? hehehe tp takot ade yang x bersetuju kan...

heheh okeh kawan2 ade idea lain lagi bes x?? boleh share kat sini. mane la tau nnt boleh usulkan cadangan yang ade dekat persatuan perumahan kawan2 jugak kan. okeh sampai sini saje celoteh hari ini..selamat  mengumpul pahala di bulan ramadhan =) wslm..

51 comments:

AwieKashi said...

kasi tembak je orang2 nie...huhu...
cam tmpt sy,kitorang ada rukun tetangga...so,kalau boleh report polis soh round kawasan perumhan la..

asamasin said...

ish2..kite buat perangkap..cctv n sume tuh kena byk gune duet.. :D so kite xjd la wat.. :D

syieda_joy said...

better buat rukun tetangga. mungkin mengganggu waktu tido semua. tetapi itu adalah cara terbaek..

mizzkechique said...

bangi kt mana tu dear.. akak duk bangi gak.. alamak, seramnya..

guard kt taman ni tidur je keje.. geram!!

syasya said...

awie:kalau report polis akan round ke?? i kat bangi..jarang sgt nmpk polis lalu c2 huhu dulu putrajaya sentiasa ade polis ronda2.
asam:hehe kan kan kalau sume kedekot nk sumbang duit ape pon x dapat..

AwieKashi said...

maybe masa dekat raya nie diorg akn berkeja sepnuh masa ke..mana la tahu kan...

meaw said...

ek eleh, posa2 ni pon nak mencuri, syaitan kena gari abih dah, kepala besau tul perampok tu,huhu

syasya said...

syieda:yup2 kan..i pon rase mmg itu jalan terbaik..huhu tp tu la huhu
siskecik:seksyen $..sis bangi area mane???
awie: harap mcm tu la kan huhu

Shahrul Tanaka Safeai said...

pasang sukuriti alarm je.

syasya said...

meow:kan bulan puasa cari pahala.die cari dosa..haish
tanaka: tu idea bagus gak.tp untuk rumah kite saje la hehe

amier azrul alias said...

meh la nk jadi guard kt tempat syasya
wakaka!

mizzkechique said...

sis duk fasa 4tambahan...

jaya jr said...

memang patot pon buat 3 perkara kat atas ni..nanti dah nak dekat2 raye lagi laa menjadi2 agaknye..mane tau ramai yang balik kampung..semoga cadangan dapat dilaksanakan =)

Umie Artoqiemie said...

sediakan pistol hahahahahahahaha.

Schafiq Hasyriq said...

kalu hati saya plak kne curi, cne? aduyaiii...pulangkan la blk! =p

Sarah Mohd Saleh said...

wahhhhh...boleh jd polis wanita nih ;)

aiEz said...

kalau sy pulak baik buat rukun tetangga,mmg kata masa kerja org lain akan terganggu tp ini utk kebaikan bersama..mcm kat tempat sy,sy sendiri pun join rukun tetangga ni..dari pukul 12-3pg,hari2 ikut giliran...nak perubahan dlm satu2 kawasan kena ada usaha jugak kn?...;)

syasya said...

amir:hehe har meh la jadi...xde langsung ni..
sis: wa..dekat je kite ni rupenye..hehe ouh2 4 tambahan sya tgok ade pak guard..ade pak guard still ade rumah masuk pencuri ke sis?? adoi..

syasya said...

jaya jr: kan kan hurm harap tempat kamu xde masalah seperti ini..
umie: hehehe OMG..kene ade lesen sayangku hehe
sapik: hehe sape curik tu!!!! sian!

syasya said...

sarah:hehe tu cite2 mase kecil2..
aiez:bagus nye...kalau saye lelaki pon saye sudi join rukun tetangga ni..lebih2 lagi kan skang tgh cuti sem..n bulan puasa..nk dekat raya..banyak yang perlu dicegah kan =))

mizzkechique said...

pak guard tdr.. lubang penutup longkang dpn umah akak kena rembat pun depa xsedar.. awk duk belah mn yer?

aiEz said...

;),yup betul tu..lg2 dekat nak raya ni,usaha mcm ni kena lipat kali gandakan...sy join pun sbb ramai org2 tua,smbil meronda dgr cerita n pnglaman dorg..dpt pnglaman n cerita yg dorg semua kongsi..:)

syasya said...

sis:adoi penutup lubang pon dorg nk kebas?? adoi la. sya dok 4/5m sis..sis 4 tambahan yang mane??
eiz:hehe bagus2..so mesti dh xde dh masalah kecirian kat kawasan rumah kamu..bagus! sume orang perlu ade inisiatif tau untuk cadangan ni berjaya huhu

Schafiq Hasyriq said...

orang dlm blog ni...hmmm

aiEz said...

alhamdulillah,lpas buat ronda ni dah xde lg dah...yup,smua perlu ada bg krjasama jugak,ssh klu masing2 xsepakat..:)

pandangkedepan said...

kalau letak mael lambung dengan ah chai mungkin diorang takut kot...ehehe...tp kdang2 ade gak perompak gune ilmu hitam...ish3x... semoga cik tasya selamat sentiasa...:P

Acid said...

kite bako! kite bako je!

cadangan usop wilcha.
adun kampung pisang.

waalllaa! said...

sya..bulan puasa ni mmg banyak kes kecurian..masa akak duk trg dulu pun mmg umah kiteorg pernah kena rompak.. tapi diorang tak dapat nak curi ape2 sebab pencuri tu terdengar bunyi alarm mak akak nak bangun sahur. sedar2 pintu dapur terbukak..ayah akak cepat2 start kete cari perompak tu..mane tau kot still ada lagi kawasan sekitar..
kat rumah tu kena improve sikit kunci2 rumah, magga rumah n sbgnya.. pastu kena ade rukun tertanggaa ronda kawan rumah.. lepas rumah akak kena kes curi tu mmg kiteorg buat jadual jaga kawasan rumah..setiap 1jam kena ronda..tak silap akak la..kena gilir2 la..

H.J said...

pakat2 menjadi pencuri jer..haha..mesti tak de barang pencuri nak curi

syasya said...

zeol: har kan..my mom pon cakap mungkin dierg ni pukau kot..bulan puasa pon boleh eh pukau2 ni
acid: heheh penyamun ponx jmpe lg cm ne nk bako!

syasya said...

kak nani: huhu ye ke kak.sib baik la kan x sempat nk amik pape...cm seronok kan buat rukun tetangga ni..tp yg pasti kena berjaga tu lelaki la.perempuan mmg x de peluang huhu
H.J:hehe macam mane tu!

Saiazuan said...

ke4, shasha jadi sniper.. shoot semua pencuri..hehe :D

aiEz said...

Confirm lelaki,kalau perempuan eer xpnah tgk lagi,heeh..:)

*mencelah...;)

syasya said...

wan: hehehehe mmh itu yg di impikan eay! hahhaha
aiez:hahhaa seronok jd lelaki boleh berbakti banyak hehe

tomatokering :) said...

hhi betol3 . ape kate letak monyet tu skali .. hehe

mizzkechique said...

besi tu dik..jual laku.. sis duk 4/10B.. :)

syasya said...

tamato comel: hehe idea bagus tu..nnt monyet tu leh belasah pencuri tu kanhehe
sis:ouh2 mat pet ni kot kan yg suke amik besi tu..ouh2 c2..hehe nnt boleh raya!

Run Away said...

singah sini jap...salam kenal../...terer tul monyet tu...;d

Asrul "iLham" Sany said...

tak suka ngan pencuri2, kecuali pencuri hati sy...hahaha

syasya said...

run away:hehe terer..
asrul:haha sape telah curi ati kamu?

syrupmasin said...

bele anjing lg senang..ehh haram kan :P

syasya said...

haha i penah cakap kat mom idea tu mase kete my dad kene pecah tu..nk bela anjing..terus kene maki.adeh hehe

fadh leyanie said...

buat pagar rumah letak kaca2 macam dekat penjara..hihi :P

syrupmasin said...

haha..adoii..oke macam tuh kite bile monyet lah :D

delarocha said...

mmg sering berlaku kecurian kat area bangi.. tapi sejak upah Rela jaga taman perumahan, Alhamdulillah dah takde.. tapi kena bagi upah skit la,

asfira aminuddin said...

babe, bwat pagar tinggi and letak besi karen kat atas pagar-pagar tu. actually takde karen pun tapi saje je nak bwat diorg suspen. hehe.

Fadzli Amir said...

selalunya nak2 raya macam ni la diorg buat operasi...nak duit lebih...kat kampung, abah telefon...ayam turki dia kena kebas....

Wanz Mejuez said...

raya nnti byk la kes pecah rumahhh.... hmmm

tasha ;) said...

Sekarang merompak tak kira siang malam pon kak . Kat taman rumah Tasha ny siap ada yang menyamar jadi pegawai penguat kuasa lah , menyamar jadi tabligh la . Tahu-tahu barang dah kena sapu dengan dorang . Sekarang angkut TV pon pakai motor je . HAHA . macam-macam versi perompak sekarang ny .'-..-'

syasya said...

delaroca:ouh2 ye ke..kamu duduk bangi juga ye??hurmmm cadangan ok.berbaloi je kuar duit untuk kebaikan bersame kan =))
asfira:wah..menarik tu dear..thanks!
fadzli: hahaha ayam turki pon org nk buat ape..makan la tu..buat rezdang turkey huhhu adoi..

syasya said...

wan: huhuhu tu sudah pasti...sume pon balik kampung kan..smoge rumah kite dilindungi =)
tasha:huhuhu macam2 la....susah nk percaye orang dh =((