Thursday, April 7, 2011

Derma darah

salam semua. topic kite mgu ni berkenaan derma darah? kawan2 pernah derma darah x?? x pernah? takot jarum??? huhuhu x ya la takot.. x sakit pon derma...saye sejak masuk upm x pernah derma darah dh...=(( rindu nk derma tau. ouh ya derma darah ni banyak tau faedah die. kalau kite search kat google tu memang banyak la jmpe nanti..tp saye suke nk list-kan tok kawan kebaikan derma darah ni=))lihat yeh~
>dengan menderma darah kite dapat menyelamatkan nyawa seseorang. mayb ramai orang =))
>selepas derma darah, badan akan meransang dan menghasilkan lebih banyak sel arah baru. selain meningkatkan taraf kesihatan, sel darah baru ni akan membawa oksigen yang jauh lebih baik berbanding sel darah lama =))
>secara psikologi pula,lepas derma darah ni kite akan rasa lebih tenang sebab mempunyai tafhap kesihatan yang baik.Ujian darah akan dilakukan ke atas semua penderma setiap kali kite menderma darah; walaupunkite adalah penderma tetap. Ini adalah langkah untuk memastikan semua darah kita derma tu selamat dan tidak mengandungi bahan yang boleh membahayakan penerima.

hurm ade orang cakap lepas derma darah gemuk eh???saye rase kan. lepas derma darah tu doc ade bg ubat suruh kite makan. nasihat saye la(sukahati nk ikot ke x nk) x payah makan ubat tu hehe selama 2x saye derma darah( dua kali je pon) saye x pernah pon makan ubat tu...hasilnye...berat saye senang nk naik dan senang nk turun..huhu alhamdulillah. tp x tau la matabolisma saye lain dari kawan2 kan??? hehe di sini saye sertakan video pertama kali saye derma darah =)) selamat menonton
video

bawah ni pula 2ndtime derma hehe kebetulan pakai baju same >.<

video

disini saye nk list ciri2 seorang penderma =))

*Berumur 18 hingga 65 tahun.Berat badan melebihi 45 kilogram.
*Tahap haemoglobin sekurang-kurangnya 12.5 peratus.
*Tidak menghidap penyakit kronik.
*Tidak minum alkohol 24 jam sebelum menderma.
*Tidak mengambil ubat antibiotik, kecuali dengan kebenaran doktor.
* Tidur melebihi lima jam pada malam sebelum hari menderma.

okeh sampi sini saje. selamat menderma =))

5 comments:

Faleeq Harees said...

hahah aritu tipu doc ckp tidur cukup jam padahal x tidur 1 malam.pastu settle je derma darah, bru je nk bgun dr kerusi, sikit lagi nk peng* wakakaka.nurse soh baring2 balik hoho

syasya said...

hahahhaa ouh2 ade setengah org mmg cm tu kan. x ikot cakap doc tp nk derma gak. pastu penin hahahaha sian. tp seronok kan.sbb buat amal =))

hamizah halim said...

teringin sgt nak derma darah..tp sangat2 x berani..takowt..hu3 x sakit ke?? time darah tu klua kan,, rasa cmana??bdenyut2 ke kebas ke sakit ke cmana?? *sowi bnyk tnya hik3

syasya said...

heheh x rase pape pon la dear.. heheh mase cucuk tu rase la cm kene injek bcg mase darjah 6 tu. tp x saakit pon. mase darah kuar..x rase pape heheh u should try!!

Syawal Awai said...

byk nye salah eja huhuh =pp