To cat lover =))

Wednesday, June 29, 2011


salam sume..article ni saye dapat di facebook..one of my friends posted this on my wall...n i would like to share it in here =)) kirenye tazkirah untuk hari ini..



Bukti Saintifik Tentang Kebersihan Kucing


Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui adanya kuman pada lidah kucing. Jika kuman itu ada, maka kucing itu akan sakit.



Dr. Gen Gustafsirl menemui bahawa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing, manusia 1/4 anjing, kucing 1/2 manusia. Doktor haiwan di Klinik haiwan Damaskus, Sa’id Rafah menegaskan bahawa kucing memiliki perangkat pembersih yang bemama lysozyme.



Kucing tidak suka air kerana air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tidak banyak berjemur dan tidak duduk berhampiran dengan air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya kuman pada tubuh kucing.



Dan hasil penelitian kajian yang telah di lakukan di laboratorium haiwan, ditemukan bahawa badan kucing bersih secara keseluruhan. Ia lebih bersih dari manusia.




Petikan Hadis:


Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahwa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu. Pada saat itu, datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.” Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu heran?” Ia menjawab, “Ya.” Lalu, Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW prnh bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),” (HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).



Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.” Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”



Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang shalat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagiian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).


So kucing ni x kotor ok..jangan la benci kucing..ade orang tu suke sepak kucing...takot kucin la...takot x pe..jgn la sekse mereke. Rasulullah sendiri cakap ia adalah hiasan rumah tangga..hehe so pelihara la kucin untuk menceriakan suasane rumah anda=))


p/s:huhu puase x abis ganti lg!!!

Mood : baking

Tuesday, June 28, 2011

Salam..sejak kerja ni suke pulak tgok recipe...ape2 je la huhuhu kite teringin nk buat cupcakes..teringin nk rase cupcakes buat sendiri la..tp x de mase nk buat..cookies dh berjaye dh buat last week hehe seronok tau.sebelum ni salu buat instant cookies je..lps dh tnye google..senang je nk buat cookies sendiri rupenye..hehe nnt ade mase kite post recipe cookies tu okeh




nk nk nk buat ni nk!!!! hehep/s: Puase nk dekat..kawan2 abis dh ganti puase??? jeng jeng jeng =)))

kisah nabi daud ngan ulat

Sunday, June 26, 2011

salam kawan2...td saye search google tentang kisah rasul..n saye teringin nk share cerite ni kat sume orang..hehe

Dalam sebuah kitab Imam Al-Ghazali menceritakan pada suatu ketika tatkala Nabi Daud A.S sedang duduk dalam suraunya sambil membaca kitab az-Zabur, dengan tiba-tiba dia terpandang seekor ulat merah pada debu.
Lalu Nabi Daud A.S. berkata pada dirinya, "Apa yang dikehendaki Allah dengan ulat ini?"
Sebaik sahaja Nabi Daud selesai berkata begitu, maka Allah pun mengizinkan ulat merah itu berkata-kata. Lalu ulat merah itu pun mula berkata-kata kepada Nabi Daud A.S. "Wahai Nabi Allah! Allah S.W.T telah mengilhamkan kepadaku untuk membaca 'Subhanallahu walhamdulillahi wala ilaha illallahu wallahu akbar' setiap hari sebanyak 1000 kali dan pada malamnya Allah mengilhamkan kepadaku supaya membaca 'Allahumma solli ala Muhammadin annabiyyil ummiyyi wa ala alihi wa sohbihi wa sallim' setiap malam sebanyak 1000 kali.

Setelah ulat merah itu berkata demikian, maka dia pun bertanya kepada Nabi Daud A.S. "Apakah yang dapat kamu katakan kepadaku agar aku dapat faedah darimu?"
Akhirnya Nabi Daud menyedari akan kesilapannya kerana memandang remeh akan ulat tersebut, dan dia sangat takut kepada Allah S.W.T. maka Nabi Daud A.S. pun bertaubat dan menyerah diri kepada Allah S.W.T.
Begitulah sikap para Nabi A.S. apabila mereka menyedari kesilapan yang telah dilakukan maka dengan segera mereka akan bertaubat dan menyerah diri kepada Allah S.W.T. Kisah-kisah yang berlaku pada zaman para nabi bukanlah untuk kita ingat sebagai bahan sejarah, tetapi hendaklah kita jadikan sebagai teladan supaya kita tidak memandang rendah kepada apa sahaja makhluk Allah yang berada di bumi yang sama-sama kita tumpangi ini.

huhu tengok tu..ulat pon berzikir tau..kite ni lam sehari ade x berzikir kawan2?? Allah saje yang tau hehe. ok itu saje tazkirah kite untuk hari ini..renung renungkan dan selamat beramal

p/s: layout baru ni comel x?? =))




Kerja la =))

Tuesday, June 21, 2011

Salam sume!!! minggu ni saye dh start keje di jabatan audit negara kat Bahagian iT..keje as programmer..tp org panggek pekerja khidmat harian (PKH)..kirenye gaji ikot hari la..x dtg keje.xde gaji =)) hehe adoi...1st day keje dh kene tgok sistem okeh. =(( tp ok la..hehe x de la kite buang mase je kan kat umah tu..cuti 4 bulan kot! lame sgt..so 3 bulan cm tu keje...dapat duit lebih sket. leh kumpol g korea..hahahha berangan je =))) kat sini dapat sorg kawan..namenye farah..die pn keje cm saye. kebetulan die pn pernah stadi kat poli sabak cm saye =)) tp x pernah nmpk pn beliau..huhuhu die baik!! suke belanja kite..hahaha ni curik mase update blog.sbb pale penin pk sistem hehe wat mase ni saye kene buat eHelpDesk sistem.lps ni x tau ape..doakan smoge semua urusan selesai dengan cemerlang eh..terima kasih!!!p/s:mulekan hari anda dengan bismilla =)) love you olls~

alhamdulillah!

Monday, June 13, 2011

salam kawan2...last week kan kite ade g interview??? heee alhamdulillah dapat keje tu! yeay.....!!! lusa start keje..=))) doakan saye berjaye okeh..berjaye siapkan keje yg diberi...berjaye datang awal.. berjaye x tido semase keje..hehe sume sume la.....terima kasih!!!

nervous!!!!

Monday, June 6, 2011

aduh nervous nye la..beberape minit je lagi nk g interview...nk post kat fb .fb kene block pulak time office hour...blog ni ye la yg mampu tok luah kegementaran yg ku rasa...huhuhu wish me luck ye kawan2...=))) dh bosan sgt dok rumah tu.. i really need a job!!!
have a nice day!!!!!